Alegerea garniturii

Cu toate ca reprezinta o parte mica si aparent simpla, garniturile joaca un rol deosebit de important de care depinde functionarea corespunzatoare a echipamentului.  Din aceasta cauza garniturile sunt de cele mai multe ori trecute cu vederea, alegerea acestora facandu-se superficial.  Alegerea corecta a garniturii asigura functionarea in parametrii optimi a intregului echipament, evitand costuri inutile legate de performanta productiei, siguranta functionarii si probleme de mediu.

Alegerea celei mai bune solutii trebuie sa tina cont de urmatoarele criterii:

  • Parametrii de functionare – temperatura, presiune, fluidul vehiculat;
  • Organele de asamblare, tipul flanselor si suprafetelor de etansare, prezonae, geometria asamblarii, materiale;
  • Normativele si reglementarile de mediu;
  • Factorul uman – normele de asamblare si competentele personalului;

Parametrii de functionare vor reprezenta punctul de plecare in alegerea garniturii. Materialul garniturii si constructia acesteia trebuie alese astfel incat sa reziste presiunilor exercitate, sa isi pastreze caracteristicile pentru a asigura o functionare optima in intreg intervalul de temperatura la care va fi expusa si sa reziste atacului coroziv al mediului etansat.

Geometria flanselor este definitorie in alegerea tipului garniturii ce urmeaza a fi folosita. De asemenea, tipul si materialele organelor de asamblare pot impune valori scazute ale momentelor de strangere, in acest caz utilizandu-se garnituri proiectate sa asigure nivelul impus de etanseitate la tensiuni mici. Pe de alta parte, flansele metalice de inalta presiune impun utilizarea de materiale reziliente ale garniturii care sa reziste atat presiunilor interne ridicate, cat si tesiunilor mari necesare pentru mentinerea etanseitatii.  De asemenea, rugozitatea suprafetelor de etansare poate influenta grosimea garniturii. Calitatea suprafetelor flanselor are un impact major asupra performatelor, in special in cazul contactului metal-pe-metal.  Toti acesti factori trebuie luati in considerare la alegerea garniturii.

In functie de industria din care fac parte, aplicatiile trebuie sa se supuna normativelor in vigoare, precum ASME B16.20, SR EN 12560, SR EN 1514, care reglemeteaza constructia, materialele, dimensiunile, usurand astfel alegerea garniturii.  De asemenea, pot exista reglementari interne care sa impuna folosirea unor anumite material sau ale unor anumite tipuri de garnituri.  In plus, pot fi in vigoare reglemenari privind nivelul emisiilor, de aceea trebuie sa ne asiguram ca alegem garnituri certificate sa indeplineasca aceste cerinte.

Asamblarea incorecta este cauza cea mai des intalnita de cedare a imbinarilor, de aceea factorul uman este extrem de important.  Toate consideratiile de mai sus pentru alegerea corecta a garniturii pot fi in zadar daca aceasta nu este montata corect.  In prezent sunt in vigoare doua normative care reglementeaza certificarea competentelor personalului pentru montarea asamblarilor cu suruburi si prezoane ale sistemelor sub presiune in serviciu crititc: SR EN 1591-4:2014 si ASME PCC-1-2013 Anexa A.