Forțele din îmbinările cu flanșe

Garniturile sunt elemente de bază în îmbinările cu flanșe, având rolul de a crea și menține etanșarea statică între cele două suprafețe imperfecte ale unui sistem mecanic, proiectat să vehiculeze o gamă largă de lichide sau gaze, în condiții diferite de funcționare, cu presiuni și temperaturi variate.

Materialul garniturii trebuie să umple imperfecțiunile fețelor flanșelor și spațiile dintre acestea și să garanteze etanșeitatea sub condițiile de funcționare, inclusiv valorile extreme de temperatură și presiune.  În cele mai multe cazuri, garnitura asigură etanșeitatea prin deformarea materialului sub actiunea unor forțe exterioare.  Performanța garniturii este influențată de numeroși factori, fiecare dintre aceștia influențând alegerea garniturii.

  • Presiunea internă : Din momentul în care apare presiunea internă, deformarea inițială a garniturii se reduce prin apariăia forței de expulzare a garniturii și a forței hidrostatice care tinde să departeze flanșele.  Din această cauză trebuie avută in vedere o preîncarcare suplimentară.
  • Incarcarile din flanșe reprezintă forța totală de compresiune a garniturii, cea care creaza etanșarea, rezultată din forțele de strângere ale prezoanelor.
  • Temperatura este un factor cheie și trebuie analizat cu atentie, deoarece are efecte asupra tuturor componentelor îmbinării – acestea includ alungirea prezoanelor, fluajul materialului garniturii și degratarea termică a acestuia. Atât temperatura ambientală cât și temperatura de proces trebuie luate în considerare. Cu cât temperatura de operare este mai ridicată cu atât problemele ce pot aparea sunt mai critice.  Atenție la coeficienții de dilatare diferiți ai elementelor îmbinării, deoarece pot duce la apariția unor forțe ce afectează funcționarea optimă a garniturii.
  • Mediul etanșat este de obicei lichid sau gaz, acesta din urmă fiind mai greu de etanșat. Din cauza temperaturii multe medii pot deveni mai agresive.  Astfel, un mediu care poate fi etanșat fără probleme la temperatură ambiantă, poate afecta negativ garnitura la temperaturi ridicate.  Materialul garniturii trebuie sa reziste la acțiunea corozivă a fluidului .
  • Caracteristici generale: tipul flanșelor, tipul suprafețelor de etanșare, starea suprafețelor flanșelor, materialul flanșelor, materialul organelor de asamblare, numarul de prezoane, etc.
  • Tipul garniturii are, de asemenea, un rol extrem de important.  Alegerea greșită a acesteia poate duce la cedarea îmbinării încă din momentul pornirii instalației.  Pașii care trebuie urmați si factorii luați în considerare la alegerea corectă a garniturii au fost detaliați intr-un articol anterior. Întotdeauna respectați recomandările producătorului!
  • Parametrii garniturii si procedura de asamblare. Atât parametrii garniturii și cât și procedura de asamblare joaca un rol crucial in buna funcționare a îmbinării.  Datorită importanței foarte mari și a faptului că pentru mulți utilizatori aceste noțiuni sunt relativ noi, parametrii garniturii si procedura de asamblare vor fi analizate în detaliu, in următoarele articole.