Afacerile de familie sunt diferite de alte companii antreprenoriale prin importanța pe care o dau strategiilor și dezvoltării lor pe termen lung. În România afacerile de familie pornite de fondatori în anii 90 sunt acum la a doua, chiar a treia generație. Pentru toți cei care au pornit pe acest drum cuvintele cheie sunt: dezvoltare pe termen lung, sustenabilitate și reziliență prin inovație.

Așadar vedem în domenii de activitate diverse, de la industrie ușoară, la servicii, IT, producție alimentară și chiar producție industrială că inovația este ”ingredientul secret” al dezvoltării afacerilor de familie.

La Etanșări Grafex inovația este apreciată de clienți și produce rezultate. De aceea vrem să împărtășim în acest articol tendințele care ne ghidează și impactul lor în activitate.

Cele 4 tipuri de inovație

Uneori procesele inovatoare apar spontan în companiile antreprenoriale datorită descentralizării mari și a modului în care sunt susținuți oamenii din echipă pentru a lua decizii informate, în timp real. Este util însă să trecem în revistă succint cele 4 tipuri de inovație care există, după cum urmează:

1. Inovație incrementală

Acesta este unul dintre cele mai frecvente întâlnite tipuri de inovație. Compania utilizează tehnologiile existente pe o piață existentă, iar scopul inovației este acela de a îmbunătăți o ofertă existentă prin adăugarea de noi caracteristici, modificări ale designului, etc.

2. Inovație disruptivă

Acest tip de inovație este asociat în mare parte cu aplicarea de tehnologii, procese sau modele de afaceri disruptive în industriile existente. Uneori, noile tehnologii și modele de afaceri par, mai ales la început, inferioare soluțiilor existente dar după câteva iterații, acestea depășesc modelele existente și preiau piața datorită avantajelor de eficiență și/sau eficacitate.

3. Inovație arhitecturală

Acest tip de inovație este ceea ce vedem cu giganții tehnologici precum Amazon, Google și mulți alții în acest moment. Ei își iau expertiza în domeniu, tehnologia și abilitățile și le aplică pe o altă piață. În acest fel pot deschide noi piețe și își pot extinde baza de clienți.

4. Inovație radicală

Chiar dacă acesta este stereotipul aplicat de mulți oameni inovației, inovația radicală este cea mai rară formă dintre toate. Inovația radicală implică crearea de tehnologii, servicii și modele de afaceri care deschid piețe complet noi.

Tendințe în inovația industrială

Inovația este esențială pentru supraviețuirea multor companii și industrii. Cinci tendințe marchează acum inovația în producția industrială.  La Etanșări Grafex cele mai multe dintre aceste tendințe sunt prezente și generează rezultate.

1. Coboții

Roboții fac de mulți ani parte din mediul de producție. Dar, pe măsură ce gradul de automatizarea a crescut, au apărut noi abordări și tehnologii care îi pot duce beneficiile mai departe. Roboții colaborativi, sau coboții, care lucrează alături de oameni în loc să-i înlocuiască, de obicei automatizează mai puține procese simultan. În consecință, acestea sunt adesea mai accesibili decât automatizarea tradițională și mai ușor de implementat.

2. Senzori IoT

O altă zonă de inovare rezultă din implementarea senzorilor Internet of Things (IoT). Deși aceste tehnologii nu sunt un fenomen specific producției, ele au deja un potențial considerabil în acest. De exemplu, mentenanța predictivă îmbunătățește programele tradiționale de întreținere evitând atât defecțiunile, cât și reparațiile inutile. în sine, dar reduce și defecțiunile cu o medie de 70%. În producția industrială se pot folosi, de asemenea, senzorii IoT pentru a colecta date pe tot fluxul de producție. Aceste date pot dezvălui zonele cu potențial de îmbunătățire, permițând optimizarea continuă.

3. Tehnologia 5G

La fel ca IoT, 5G nu este strict o tehnologie de producție, dar are un potențial impresionant aici. Lățimea de bandă mai mare, vitezele crescute și latența mai mică va permite producției inteligente să atingă productivitatea maximă. Rețelele 5G vor putea suporta, teoretic, până la un milion de dispozitive pe kilometru pătrat, de zece ori mai mult decât tehnologia 4G. Cu toate aceste mașini conectate între ele, producătorii vor putea crea medii autonome coezive. Acest lucru va duce la un ROI mai mare pentru aceste investiții semnificative.

4. Tehnologie imersivă

Realitatea augmentată (AR) suprapune informații relevante pe o piesă de mașină pentru a ghida operatorul să identifice și să remedieze problemele. AR are capacitatea de a reda imagini 3D ale mașinilor și pieselor în proporție reală. Acest lucru permite formarea operatorilor prin imagini vizuale pas cu pas despre cum se repară și se întrețin utilajele. De asemenea, tehnologia imersivă permite lucrătorilor calificați să efectueze întreținerea de la distanță, reducând decalajul de calificare din interiorul fabricilor.

5. Dispozitive purtabile

Forța de muncă înalt calificată este un atu important al companiilor producătoare. Așadar, coordonarea activității angajaților este un aspect inevitabil al optimizării productivității. Dispozitive precum ceasurile inteligente, benzile inteligente și căștile furnizează date esențiale rapid și discret. Prin utilizarea dispozitivelor purtabile se îmbunătățește siguranța angajaților. În plus, căștile de protecție cu AR combină imagini reale cu suprapuneri de informații virtuale necesare pentru a instrui angajații la locul de muncă din fabrică.

Inovația în acțiune la Etanșări Grafex

Exact așa stau lucrurile cu inovația și la Etanșări Grafex. Compania producătoare etanșări pentru industrii cu standarde tehnologice extrem de stricte – industria chimică, nucleară, farmaceutică, de petrol și gaze – este o afacere de familie care a evoluat an de an. Cu numai 3 persoane în echipă la fondare, în anul 1996, compania a ajuns în 2022 la mai mult de 60 de angajați și afaceri de aproape 2 milioane de euro.

Cele mai importante inovații realizate la Etanșări Grafex sunt următoarele:

1. STIE procedures hologram glasses

Un program ce presupune întocmirea unor instrucțiuni detaliate de lucru cu aplicabilitate pentru îmbinări demontabile speciale cu ajutorul unor dispozitive portabile. Ochelarii inteligenți de tip Hololens sunt dispozitivele cu ajutorul cărora executanții pot lucra simplu și eficient în baza unei holograme audiovizuale.

2. Training prin Realitatea Virtuală

Acestea sunt servicii inovative de training prin Realitate Virtuală, în concordanță cu Standardele EN1591-4:2014 și ASME PCC-1-2013. Prin programele acestea participanții pot dobândi în mod corect competențele necesare pentru dezasamblarea, asamblarea, strângerea în siguranță și obținerea unei îmbinări capabile să funcționeze fără scăpări.

3. Aplicație pentru ghidarea operatorilor la distanță

Prin intermediul acestei aplicații operatorul primește instrucțiuni de lucru on-site prin Realitate Augmentată și are acces instant la procedurile necesare pentru a realiza operațiunile din teren. În aceeași aplicație se poate menține o evidență clară a tuturor intervențiilor efectuate.

4. Produse și servicii pentru monitorizarea în timp real a îmbinărilor prin flanșe

Cu ajutorul produselor și aplicației Grafex se pot verifica în orice moment, și de la orice distanță, încărcările din prezoane pentru anumite echipamente critice. Se pot seta limite ale parametrilor monitorizați, la depășirea cărora sunt trimise notificări personalului responsabil (pe telefonul mobil, PC sau pe alte dispozitive).

În concluzie

Aceste inovații nu sunt singurele care ajută dezvoltarea companiei, dar sunt printre cele mai notabile. Cu ajutorul lor producția industrială arată că se adaptează la actualul mediul economic, mai ales în contextul dificultăților create de costurile galopante ale energiei și disfuncționalităților din lanțurile de aprovizionare. Inovații ca acestea îmbunătățesc eficiența, minimizează erorile, optimizează operațiunile și multe altele. La Etanșări Grafex am luat decizia de a le dezvolta și valorifica potențialul pentru a ne asigura succesul în prezent și în viitor, dar și reziliența și sustenabilitatea.